Despre Metoda Calendarului

Ai aflat de curând faptul că o să fii mămică? Care este calendarul de sarcină și care sunt principalele lucruri pe care trebuie să le știi? Acestea sunt principalele lucruri pe care le vei găsi mai jos.

La ce anume trebuie să te aștepți în timpul sarcinii? Calendarul de sarcină este un ghid detaliat al tuturor schimbărilor care au loc la copilul tău – și, evident, la tine.

Fiecare săptămână de sarcină are o descriere specifică a dezvoltării copilului tău, precum și o explicație a schimbărilor care au loc în organismul fiecăruia. Vei găsi, de asemenea, informații importante care te vor ajuta afli cum se dezvoltă un copil pe tot parcursul sarcinii, dar și cum poți rămâne însărcinată folosind tradiționalul calendar.

Să începem!

Ce este de fapt o sarcină? Care este perioada în care o femeie este cea mai fertilă și ce înseamnă de fapt ovulația?

Vorbim despre acele zile din întreg ciclul menstrual, când o femeie poate rămâne însărcinată. Sarcina este posibilă, din punct de vedere teoretic cel puțin, numai în timpul celor cinci zile înainte de ovulație și până la ziua ovulației, altfel șansele de a avea o sarcină în afara acestei perioade este aproape zero.

Aceste șase zile sunt „fereastra cea mai fertilă" în ciclu menstrual al femeii și reprezintă, mai exact, durata de viață a unui spermatozoid, care nu este mai mult de 5 zile și, de asemenea, mai ne referim și la durata de viață a unui ovul care nu depășește mai mult de 24 de ore.

Așadar, să facem un mic calcul să ne dăm seama ce înseamnă ceea ce am scris mai sus. Dacă o femeie are relații sexuale cu șase sau mai multe zile înainte de ovulație, probabilitatea de a rămâne însărcinată se reduce drastic la zero. Dacă avem o situație în care aceasta are relații sexuale cu cinci zile înainte de ovulație, șansele ca aceasta să rămână însărcinată este de aproximativ 10%.

Cu cât ne apropriem mai mult de ziua ovulației, inclusiv în această zi, statistic vorbind, poți rămâne însărcinată în mod cert.

La sfârșitul acestei „perioade fertile", probabilitatea de sarcină scade extrem de  rapid, iar la numai 12-24 de ore după ovulație, o femeie nu mai poate fi considerată capabilă de a rămâne gravidă.

Pentru acele femei care nu cunosc când este această „perioadă fertilă" sau când are loc procesul de ovulație, se recomandă relații sexuale la fiecare 2 sau 3 zile pentru a-și optimiza șansele de a rămâne însărcinate.

Ce este ovulația?

Ovulația are loc atunci când un ovul matur este eliberat din ovar, se deplasează în jos tubul uterin și urmează să fie fertilizat.

Urmărirea ovulației

Cum știm care este durata ciclului menstrual mediu? Prima zi din perioada menstruală, iar cea cu o zi înainte de începerea perioadei următoare reprezintă durata unui ciclu menstrual.

Ca și perioadă, ovulația are loc cu aproximativ două săptămâni înainte de următoarea perioadă preconizată. Deci, dacă ciclul menstrual mediu este de 28 de zile, ovulația are loc în jurul zilei 14.

Amintiți-vă că „perioada fertilă" este cea de șase zile, până la ovulație și inclusiv.

Cele trei zile care au condus la ovulație și inclusiv ele sunt cele mai fertile. În funcție de lungimea ciclului, cele mai fertile zile ale ciclului variază după următoarea schemă:

Dacă ai 28 de zile între perioada în care are loc ciclul menstrual, atunci ovulația are loc, de obicei în ziua 14, iar zilele cele mai fertile sunt zilele 12, 13 și 14.
Dacă aveți cicluri mai lungi, să spunem de aproximativ 35 de zile între perioade, ovulația are loc în ziua 21, iar cele mai fertile zile sunt zilele 19, 20 și 21.
Dacă aveți cicluri mai scurte, de exemplu 21 de zile între perioade, ovulația are loc în ziua 7, iar cele mai fertile zile sunt zilele 5, 6 și 7.

De unde știți când ovulați?

Așa cum știm de când suntem mici, ciclurile femeilor pot varia și nu sunt întotdeauna la fel de regulate. Așadar, pentru a știi că are loc procesul de ovulație și în ce zi a ciclului tău se întâmplă, trebuie să respectăm semnele de fertilitate pe tot parcursul ciclului.

Metodele cele mai bune de a afla când ovulația urmează să apară sunt:

Aveți grijă la schimbările de mucus. În jurul perioadei de ovulație, se poate observa că acesta își schimba culoarea, fiind mai clar, mai strălucitor și alunecos, asemănător cu consistența albului de ou. Acesta este cel mai bun semn al faptului că ovulația se întâmplă de fapt. E timpul primei acțiuni.
Utilizați un kit de care să vă ajute să faci un calendar pentru ovulație. Primul pas în acest sens este acela de a crea un prognostic pentru ovulație, începând cu câteva zile înainte de ziua estimată a ovulației. Apoi, trebuie să scazi aproximativ 17 zile de la perioada medie a ciclului tău și începi testarea din această zi a ciclului. Să luăm exemplu situația în care aveți un ciclu de aproximativ 28 de zile în medie. În acest caz, ai începe testarea din ziua 11. Dacă pentru această perioadă vei avea un rezultat pozitiv, vei ovula în următoarele 24 până la 36 de ore.
Înregistrează-ți temperatura corporală în fiecare zi înainte de a ieși din pat. Un termometru special pentru temperatura corporală va asigura măsurarea exactă. Această temperatură corporală se ridică, în plus față de temperatura ta normală, la aproximativ jumătate de grade Celsius după ce sa produs ovulația. Prin analiza temperaturii corporale, este ușor să vedeți când se produce ovulația. Acest lucru vă poate ajuta să elaborezi un calendar extrem de exact. Totuși, pentru că în această situația ovulația a avut loc deja, nu vă ajută foarte mult în identificarea undei „perioade fertile”. Avantajul acestui kit este că te poate îndruma luna viitoare.
Utilizează un calculator de ovulație. Dacă știi exact data ultimei perioade menstruale, lungimea ciclului și mai ales dacă ai și un ciclu regulat. În acest caz, vei putea găsi acea „perioadă fertilă" și data estimată a ovulației.

Prima săptămâna sau ultima perioadă menstruală  

Aceasta este săptămâna în care ai avut menstruație. Prima zi de sângerare menstruală este considerată data la care începe oficial calendarul sarcinii, iar cele 40 de săptămâni de sarcină sunt calculate până la această dată.

Nu ești sigură în ce săptămână ești? Utilizează un calculator pentru fiecare săptămână pentru a vedea cum se dezvoltă copilul.

Sarcina este împărțită pe săptămâni. O sarcină normală sau completă este cea care are termenul final de 40 de săptămâni, iar un copil care se naște livrat înainte de încheierea săptămânii 37 este considerat un copil născut prematur.

Mai exact, o sarcină durează 266 de zile din momentul în care ovarul este fertilizat. Deoarece fertilizarea reală este dificil de identificat cu precizie. Când estimezi perioada de când ești gravidă se ia prima zi a sarcinii din prima zi a ultimei perioade menstruale.

De exemplu, dacă ai un ciclu de 28 de zile – cel mai întâlnit, fertilizarea se consideră că are loc în jurul zilei 14 și nu în prima zi a sarcinii. Acest lucru se întâmplă pentru că de obicei ovulația are loc cu aproximativ 14 zile înainte de începerea perioadei de menstruație.

Timpul de sarcină este de 266 de zile plus 14 zile - adică 40 de săptămâni. Cu toate acestea, sunt și niște mici excepții, deoarece sarcina medie normală poate dura ceva de la 38 la 42 de săptămâni

Care sunt trimestrele sarcinii? Prima, a doua și a treia lună sunt primul trimestru de sarcină. Mai exact, primul trimestru de sarcină face referire la săptămâna 1 până la sfârșitul săptămânii 13.

Care este calendarul general al acestei sarcinii?

Prima fază este, bineînțeles concepția, în care femeia este fertilizată. Din acest moment putem considera că a început sarcina.

Prima lună de sarcină este una dintre cele mai importante luni. În această perioada embrionul este format din două straturi de celule și se va dezvolta treptat în toate elementele necesare unui organism. Astfel, toate organele și părțile corpului se conturează în această lună.

În a doua lună deja bebelușul este extrem de activ, fiind doar de dimensiunea unei boabe de fasole. Dacă ai putea să îl vezi ai observa faptul că bebelușul deja are degetele formate  - ceea ce este cu adevărat impresionant.

În luna a treia de sarcină copilașul are deja aproximativ 8 centimetri, iar greutatea lui poate fi asemănată cu cea a unei păstăi. Deja putem vorbi despre existența amprentelor la degete.

În următoarea lună din calendarul de sarcină, bebelușul tău va ajunge la aproximativ 140 de grame și la o lungime de aproximativ 13 centimetri. Acum avem în vederea întărirea cartilajelor și a scheletului osos.

Luna a cincea copilașul va avea deja sprâncene și pleoape. Copilul tău deja  are mai mult de 27 centimetri lungime dacă și-ar întinde picioarele. De asemenea, în această perioadă copilul va începe să își dezvolte ciclul de somn.

Deja la șase luni vorbim de o greutate a copilului de aproximativ 660 de grame. Fața lui începe să prindă contur, luând constant în greutate. Ceea ce este cu adevărat amuzant este că tot în această perioadă el va începe să...sughițe!

În luna a șaptea – lună în care se întâmplă cele mai multe nașteri premature, lungimea acestuia ajunge la aproximativ 40 de centimetrii și deja își poate deschide ochii și să îi închidă. Cu această ocazie cel mic poate „observa” ce se întâmplă în jurului lui.

În a opta lună de sarcină copilul ia în greutate considerabil, având un contur extrem de bine definit la față și corp. De asemenea, plămânii săi sunt foarte bine dezvoltați.

În ultima lună, conform calendarului, copilașul are mai mult de 51 de centimetri – de la cap până în vârful degetelor. Greutatea acestuia este de 3,4 kg, dar aceasta nu este una standard, variind extrem de mult în funcție de ADN-ul părinților și de alimentația mamei.

Acesta este un calendar general, în care veți găsi elementele esențiale ale unei sarcini. Din punct de vedere teoretic toate aceste informații ar trebui să se aplice oricărei viitoare mămici, dar fiecare organism în parte este unic. Dacă aveți probleme sau știți că suferiți de anumite malformații consultați un doctor pentru a avea o analiză specializată și pliabilă pe toate simptomele tale.

Calendar chinezesc conceperea unei fete

Calendar chinezesc la conceperea unei fete

Metoda calendarului chinezesc presupune aflarea sexului copilului în funcție de vârsta mamei și de luna în care acesta a fost conceput. În trecut, chinezii din familiile regale, foloseau această metodă pentru a afla care este perioada cea mai bună pentru ca viitorea mămică să aducă pe lume un băiat deoarece […] mai mult »

Calendar chinezesc sarcina gemeni

Calendar chinezesc în sarcina cu gemeni

 Metoda calendarului chinezesc de aflare a sexului, în cazul unei sarcini gemelare, funcționează după același principiu ca în cazul unei sarcini obișnuite: vârsta mamei raportată la luna în care a avut loc fertilizarea ovulului. Ținând cont că această metodă nu este una demonstrată științific (deși chinezii susțineau că avea o […] mai mult »

ste adevarat calendarul chinezesc

Este adevărat calendarul chinezesc?

Stablirea sexului copilului în funcție de vârsta mamei și de luna concepției (numită și metoda calendarului chinezesc de stabilirea a sexului copilului) nu are baze științifice dar conform tradiției poporului chinez are o acuratețe de până la 90%. Conform studiilor efectuate de către americani în ceea ce privește metoda calendarului […] mai mult »